A Szimbiózis fesztivál a kulturális antropológia magyar képviselői által elkövetett esemény, ami már évek óta megrendezésre kerül. Na de mi is az a kulturális antropológia? Az antropológusok nézőpontja szerint az emberek gondolkodását és viselkedését leginkább a kultúrájuk határozza meg. Egy közös jel/szimbólum rendszer, ami mindenki számára evidens.

Gondoljunk egy Anglia- Németország vb döntőre. Minden németnek és angolnak egyértelmű, hogy kinek fog szurkolni és, hogy milyen mezt fog felvenni a meccsre. A vesztes csapat (legyenek ők az angolok) szurkolói valószínűleg nagyon szomorúak lesznek. Az angoloknál nemzeti gyász lesz, a németeknél pedig ünneplés. Holott semmi sem történt. Senki sem bántott senkit, sőt többségük a helyszínen se volt ott. De mégis, mindenkinek fontos ez a közösen átélt esemény. Olyannyira komoly a dolog, hogy holland közgazdászok számítása szerint a világbajnokságot nyerő országokban a vártnál átlagosan 0,7 százalékkal gyorsabban nőtt a GDP a sikert követő esztendőben. 

A maszájokat valószínűleg nem érdekli ennyire a foci, azonban dicsőséget szerezhetnek, ha puszta kézzel megküzdenek egy oroszlánnal. Ha érdekel más népek kultúrája és gondolkodásmódja akkor gyere el május 18- 19-én a Szimbiózis kulturális antropológia fesztiválra a Fogas házba!

levi1212: Szimbiózis

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cuttingboard.blog.hu/api/trackback/id/tr884504988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kultúra foci fogas ház antropológia ember
süti beállítások módosítása